NYT fra Ren Natur

Ren Natur er klar med Årsrapporten 2020, hvor du kan læse om de ca. 400 indsamlinger i 35 kommuner over hele landet.

Som et led i kampagnen Nordisk Strandrydder Dag har Hold Danmark Rent siden 2018 arbejdet videre med en ide, som oprindeligt opstod i Ringkøbing Skjern Kommune. Her havde man gjort et forsøg med at stille kasser ud på strandene så strandens gæster nemt kunne komme af med det marine affald, som de måtte finde på deres vej. Ideen var ikke bare god, – den er genial! Hold Danmark Rent har netop udgivet en rapport om Strandkasseprojektet som kan læses her.

Her er det børn fra LM Ullerød, der undersøger indsamlet affald

En blå kælk, murbrokker og en død rotte!

Hvad er det egentlig for noget affald man finder, hvis man begiver sig ud i naturen på en affaldsindsamling? Det spørgsmål er rigtig mange frivillige foreninger og ildsjæle blevet en hel del klogere på i løbet af foråret, hvor de har været aktive med Ren Natur. Godt og vel halvdelen af de 435 ruter, som er udbudt i 2020, blev gennemført i denne periode, hvor de mange aktive har indsamlet over en halv million stykker affald. Nogle af disse er både mærkelige og tankevækkende.

Frivillighedskonceptet Ren Natur tog i starten af 2020 fat på sin anden sæson og ligesom sidste år så var tilslutningen stor. I løbet af få uger var alle udbudte ruter tildelt til glade foreninger, som selv planlægger deres indsamlingsdag. Indsamlingsgrupperne varierer meget i størrelse – nogle er blot 8, mens andre er 30. Dog satte Corona en begrænsning i starten af sæsonen, men på trods af disse omstændigheder blev der gået til den med stor opfindsomhed og ansvarlighed.

Alle deltagende foreninger og private ildsjæle skal aflevere en rapport efter endt indsamling og disse rapporter beskriver i detaljer, hvilke typer af affald, som er gennemgående. Højdespringerne er cigaretskod og plast i alle afskygninger. Dertil kommer papir, pap, sølvpapir, øldåser og flasker og meget mere. I en stikprøve gennemført af Hold Danmark Rent viser det sig at 58% af affaldet i en gennemsnitlig sæk, indsamlet af et Ren Natur team, er skod. Dette kommer bag på mange af de frivillige, som undrer sig såre. ” Der var MANGE cigaretskod, de er små og næsten usynlige, men de giver mest arbejde, for de er svære at samle med snapperen, og man ender med at bruge hænderne

Blandt de mange stykker affald, som nu er blevet fjernet fra naturen, var der også nogle, der gav anledning til ekstra undren. Eksempelvis blev der fundet en blå kælk, et ben fra en mannequin dukke, strømper, et fjernsyn, et badebassin, murbrokker, en død rotte og mange andre ting og sager, som af mærkelige årsager har fundet vej ud i naturen. Et af fundene var af særlig værdi! Foreningen fortæller: ” Vi fandt en stjålen taske indeholdende en tysk dames pas, pengepung mv. Vi fandt frem til hende via Facebook, og hun blev meget glad for, at vi havde kontaktet hende.

Det er ikke blot en masse affald og en undren, som de mange frivillige tager med sig hjem fra indsamlingsturen.  Det er også en helt håndgribelig erfaring, der sætter sig fast på nethinden og er med til at styrke bevidstheden om hvor vigtigt det er, at vi sammen passer bedre på vores natur og nærmiljø.