Fællesskab er nøglen til en ren natur
Du gør det og jeg gør det! Bukker os ned efter et stykke vildfarent affald og tager det med til skraldespanden. Men når grupper mødes og sammen går en tur med snapperen, så er det ikke kun naturen og miljøet der vinder. Fællesskabsfølelsen styrkes og det enkelte individ vokser af virkelyst og anerkendelse.
Når vi bor og færdes i velholdte og affaldsfrie områder, så føler vi os mere trygge og glade, og vores livskvalitet bliver bedre. Der er ofte fællesskab på spil i de lokalområder, der er særligt rene og frie for affald, idet lokalsamfundet har fundet hinanden i kærligheden til deres egn og arbejder sammen om renholdelsesopgaven.
Denne psykiske fællesøkonomi var den mest afgørende inspiration til etableringen af frivilligheds-konceptet Ren Natur, der så dagens lys i 2018, og som sidenhen er vokset stødt, og som nu er aktiv i mere end 50 kommuner og med op mod 10.000 frivillige i aktion hvert år. En affaldsopsamling er en enkel og tilgængelig aktivitet, som alle kan tage del i, og det bedste ved det hele er, at resultatet er synligt og mærkbart med det samme. Miljødagsordnen bliver meget nærværende og konkret, hvilket virker befordrende i en ellers til tider svær overskuelig problemstilling.
I 2022 fik de frivillige i Ren Natur indsamlet estimeret 2 mio. stykker affald. Det er ganske imponerende, idet Ren Natur skal ses som en add-on til den i forvejen kørende kommunale indsats. Og selvom aktiviteten i Ren Natur reelt set er en koordineret affaldsindsamling, så er det meget mere end det.
Erfaringerne fra de sidste 4 sæsoner viser at deltagernes viden om affald generelt styrkes og deres bevidsthed skærpes, hvilket i sidste ende resulterer i en mere ansvarlig omgang med eget affald. Konceptets helt store styrke er at deltagerne kommer fra alle hjørner af landet og fra alle samfundsgrupper, hvilket betyder at budskabet kommer bredt ud. ”Ren Natur gør miljødagsordnen nærværende og konkret, således at alle uden undtagelse kan være med til at gøre en forskel, der kan ses og mærkes, siger Anette Juul, projektleder hos Hold Danmark Rent.
I år er det de nationale sponsorer, købmandskæden SPAR og restaurantkæden McDonalds, der fører feltet an sammen med de mindre og lokale sponsorer detailkæden WestWind, Q8, Arbejdernes Landsbank og Danske Bank. Sponsorbeløbet på kr. 2500, som en forening modtager for en gennemført indsamlingsrute, skaber glæde og stor nytte i de enkelte foreninger, som i disse tider har så hårdt brug for dem.